Adını duyduğum ama spikerliğini radyodan dinleyemediğim ülkemizin ilk maç ve spor sunucusu Sait Çelebi'ymiş (1897-1953)...
Futbol maçlarını radyodan dinlerken adını ve sesini ilk duyduğum spiker ise Sulhi Garan (1916-1962) oldu. 50'li yıllar maçları onun sesinden dinleyerek geçti. Beşiktaş ve Vefa'da futbol oynamış, FİFA kokartlı ilk Türk hakemiydi.
Dolmabahçe Stadı'ndan anlatacağı lig maçlarını, milli maçları radyo başında heyecanla bekler ve soluksuz dinlerdim.
Çocukluğumda, futbola meraklandığım o yıllarda, bir spiker daha vardı maç anlatırken dinlediğim. Muvakkar Ekrem Talu (1909-1963). Türk Edebiyatı'nın ünlülerinden Recaizade Mahmut Ekrem'in torunu olduğu sonraları öğrendim.
En önemli şarkı sözü yazarlarımızdan rahmetli Çiğden Talu'nun ve gazeteci Umur Talu'nun babası olduğunu ancak onları tanıdıktan sonra öğrendiğim gibi...
Garan 46, Talu 54 yaşlarında vefat ettiler. Artık radyodan dinlediğimiz ses, Halit Kıvanç olmuştu. Gazeteci ve spiker Halit abimiz yenilikleri, ses tonunun güzelliği ve yaratıcılığıyla gelmiş geçmiş en iyi spor spikeri olarak bizleri radyo başına çekiyordu. Aynı başarısını ve fazlasını televizyon hayata geçtiğinde de gösterdi.
MASAYA YUMRUK
60'larda maç yayınlarında Pertev Tunaseli, Necati Karakaya ve Orhan Aydın da görev almaya başlamışlardı.
Pertev Tunaseli, maçları müthiş bir heyecanla anlatır, bağırır çağırırdı. Bu nedenle bana enteresan gelirdi. Kendisini kaybeder, önündeki masayı yumruklar, başını kulübenin camlarına vururmuş.
Spikerliğinin son bulma nedenini gazetelerden öğrenmiştim: "Bir milli maçta Can Bartu gol kaçırınca Pertev Tunaseli radyodan 'Eşşek Can! Ulan o kaçar mı hıyaaar Caan!' diye bağırdığı için spikerlik yaşamı sona erdirilmiş" Bir de "Vay anasını sayın seyirciler" sözünü hangi spikerin söylediği uzun zaman konuşulmuştu. Benim tahminim Aydın Köker veya Ümit Aktan...
İlk kez spor spikerliği sınavları 1970'de açıldı. 1971 Akdeniz Olimpiyatları İzmir'de yapılacaktı ve TRT'nin çok sayıda spikere ihtiyacı vardı. O dönemden sonra benim en çok sevdiğim spikerler Tansu Polatkan, Abidin Aydoğdu ve Doğan Yıldız oldu.
BEN DE SPİKERLİK YAPTIM
Ben de 1969-1976 yılları arasında spor spikerliği yaptım ve önceleri radyoda, sonraları televizyonda futbol maçları anlattım.. Müzik çalışmalarımın yoğunluğu nedeniyle ara verdikten sonra özel televizyonlarla spikerliğe tekrar dönüş yaptığım dönemler oldu.
90'ların başında bir sezon boyunca Star'da Pazar akşamları spor programını sundum. 1993'te de Show Radyo'yu yönetirken ilk kez özel radyoda maç yayınlarını başlattım...
DÜNYADA BİR İLK
Bir de sanırım dünyada ilk kez yapılan bir plak hazırladım.
1969-70 futbol sezonunun sonuydu.
O yıl oynanan lig maçlarından seçtiğim golleri sezon sonunda stüdyoda canlıymış gibi anlattım ve efektlerle destekledim.
Antuan Şoriz'in genel müdürlüğünü yaptığı Diskotür Plak şirketinden yayınlandı plak. Şarkıcı olarak yayınlanan plaklarımın yanına bir de spor spikeri olarak yaptığım plak eklenmişti.
"Altın Goller" adını taşıyan plağımın çıkış tarihi Haziran 1970 oldu.
1969-70 sezonunda Türkiye Birinci Ligi'nde oynanan Samsunspor-Eskişehirspor, Beşiktaş-Göztepe, Fenerbahçe-Mersin İdmanyurdu, Galatasaray-Fenerbahçe, Bursaspor-Galatasaray, Altay-Galatasaray, Fenerbahçe-Beşiktaş, Göztepe- Altay ve Eskişehirspor-Beşiktaş maçlarından seçmiştim golleri. 45'lik plak pek satmadı ama benim radyolarda maç spikerliği yaptığım dönemlerden güzel bir hatıra olarak kaldı.
Arşivimdeki bu 45'lik plağı hazine gibi saklıyorum...