• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Kim icat etti bu okulu? ARZU GÜNAYDIN

Kim icat etti bu okulu?

arzu.gunaydın@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22 Mart 2019, 17:52

Bazen çocuklarımızdan duyarız: 'Bu okulu kim icat etti ki?' derler... Sitem dolu bu sorunun net olmayan birçok cevabı var. Kimi kaynaklara göre okulların geçmişi eski Yunanistan'a; kimi kaynaklara göre ise eski Mısır ya da Sümer uygarlıklarına kadar uzanmakta. Sümer uygarlığındaki zigguratların eğitim amacıyla da kullanıldığı varsayılarak Sümerler ile okullaşmanın başladığı iddia edilmekte. Mısır'da ise ilk zamanlar sadece zengin ailelerin çocuklarına eğitim veriliyormuş.
Daha sonra halk çocukları da başlamış eğitime. Çinde de eğitim yaygınmış. Saygı ve disiplin temelli bir eğitim anlayışı benimsenmiş.
Türklerin ve Osmanlı'nın eğitime verdiği değeri zaten biliyoruz. Çok eski tarihlerden beri eğitim toplumu şekillendirmiş yani.

EĞİTİM MODERN Mİ

Modern eğitim anlayışı ise, yani sınıf ve okul sisteminin olduğu günümüz eğitimi, Fransız devriminden sonra ortaya çıkmış.
Her ne kadar modern desek de günümüze çok da uygun olmadığı artık kabul edilen bir gerçek. Böyle hızlı değişen bir dünyada iki yüzyıl önce kabul edilmiş bir sistemin hele de gençler üzerinde yeterli olmasını beklemek mümkün değil. Eğitim anlayışında hızlı bir değişimin tüm dünyada bizi beklediği kanaatindeyim. Son yıllarda okullarda sıklıkla gördüğümüz akıllı tahtalar ile teknolojinin eğitime katkısını yoğun hisseder olduk.
Tabi ki bu tahtaları sadece bir adım olarak görmek gerekir.

DENEY YERİNE DENEYİM

Mesela hızlı gelişen teknoloji sınıflarda sanal gerçeklik gözlüklerinin kullanılmasını sağlayacak. Öğrenciler bu sayede deneyimleyerek öğrenecekler. Deneylerin yerini deneyimler alacak. Gerçekle birebir aynı ortamlarda dış dünyayı, doğa olaylarını ve aklımıza gelmeyen nicelerini daha deneyimleyecekler.
Öğrencilerin tahtaya dönük arka arkaya sıralarda oturduğu dönem çoktan işlerliğini yitirdi. Öyle ki microsoftun artık çocukların etrafında oturarak dokunabilecekleri yatay bir ekran üzerinde çalıştığı konuşuluyor. Bu ve benzeri projeler öğrencinin sınıf ortamında aktif olmasını ve birlikte hareket edebilmesini sağlayacak. Tasarımın eğitimde kazanacağı önemi söylememe gerek yok sanırım.

ZAMAN VE MEKAN

Eğitimde zaman ve mekan sınırı da kalkacak bir sonraki aşamada. Örgün eğitim dışında e-eğitim yaygınlaşmaya başladı bile. Sanal zeka gelecekte kişiye özel eğitim programları da geliştirebilecek. Daha verimli bir öğrenme olacak yani. Gelecekte ne düşünülür bilemiyorum ama, sosyal gelişim için okul ortamının gerekliliği de bir gerçek. Günümüzde bilgiyi edinme çok kolay. Bilgiyi uygulayabilmenin önemi gittikçe daha da artıyor. Haliyle sınavlar da bunu ölçmeye yönelik olacak.

DUVARLAR KALKACAK

Bahsettiğimiz değişimler, baş döndürücü hızla gelişen teknolojinin rüzgarı ile çok da uzak olmayan bir tarihte yaşanacaktır, yaşanmalıdır. Okul duvarları ile birlikte sevgi alışverişini engelleyen tüm duvarların da kalkacağı, kardeşlik ve barış dolu bir gelecek dileği ile..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.