BORSA: Yurtdışı borsaların sınırlı pozitif hareket ettiği haftanın son işlem gününde BIST, dalgalı seyre karşın günün genelini sınırlı pozitif bir eğilimle geçirdi. Bir ara 102.250 seviyelerine kadar gevşeyen BİST 100,103.000 seviyesinin üzerini de denedi.
Ancak, endeks günün büyük bir bölümünde 102.800 seviyelerinde yatay seyir izledi.
FAİZ: Haftanın son gününde faizlerde de hafif bir gerileme yaşandı.
Jeopolitik riskler izlenmeye devam edilirken, yurtdışında da yoğun veri gündemi izlendi. Bu hafta küresel piyasalar ve jeopolitik gelişmeler izlenmeye devam edilecek. ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi FED para politikaları açısından önemli.
DÖVİZ: Gerileyen ABD 10 yıllıkları, gelişmekte olan para birimlerini olumlu etkilerken dolar/TL haftanın son iki işlem gününde 3.60 seviyesinden 3.54 seviyelerine kadar geri çekildi.
ABD faizlerinin ana belirleyici olmaya devam edeceğini kaydediyorum.
Hafta boyunca sürecek yoğun ABD verileri, aşağı yönlü kalıcı hareketleri engelleyebilir.
Amerika kanadında gün içerisinde kişisel harcamalar verisini takip ettik. Ağustos ayında gerileyen veri yüzde 0.1 oranında geldi. Enflasyon göstergesini incelediğimizde ise halen zayıf yapının devam ettiği görüldü.
FED'in yakından takip ettiği enflasyon göstergesi şu an için FED'in elini rahatlatmışa benzemiyor.
Bu yıl Aralık ayında faiz artış beklentileri piyasalarda oluştu fakat enflasyon hem FED tarafından hem de piyasalar tarafından yakından takip edilmeye devam ediyor.
USD/TRY paritesine bakmadan önce yurtiçine dönecek olursak, Türkiye'nin dış ticaret açığının Ağustos ayında yüzde 22.8'e ulaştığı haberini takip ettik.
Temmuz verisi ise 8.84 milyar dolardan 8.87 milyar dolara revize edildi.
En fazla ihraç yaptığımız ülke Almanya olurken, ithalatta ise sırayı yine Çin aldı.