• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Dolardaki düşüş sürer mi? CAHİT SÖNMEZ

Dolardaki düşüş sürer mi?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01 Temmuz 2019, 22:01

Dolar G-20 toplantısı sonrası gerilemeye başladı. Liderlerin yaptığı ikili temaslar beklentilerden daha iyi geçince olumlu sonuçlar doğal olarak piyasalara da yansıdı. ABD Çin arasında bir süredir devam eden ticaret savaşlarının müzakerelerle aşılması ve bu süreçte tarafların yeni yaptırımlara başvurmayacak olmaları doların küresel düzeyde tansiyonun düşmesini sağladı. S 400 konusunda ABD Başkanı Trump'ın Türkiye lehine verdiği sıcak mesajlar, almayı planladığı ekonomik yaptırımlar konusunda rahatlatıcı söylemleri de eklenince doların TL karşısındaki kaybı biraz daha belirgin oldu. Evet, piyasalar rahatlamış görünüyor.
Hisse senedi yatırımcıları da fırsatı değerlendirdiler. BIST 100 Endeksi uzun aranın sonunda 100 bin sınırına dayanmış durumda. Ayni şekilde gerginliklerin azalmasını faiz piyasası da fiyatlıyor. 2 yıl vadeli gösterge tahvil faiz oranları da bir kez daha yüzde 20'lerin altında seyrediyor.

HANGİ KOŞULLAR OLMALI?

Piyasaların rahatlamasından özellikle kurların düşmeye başlamasından öte şu kritik soruyu yanıtlamaya çalışmalıyız;
Piyasalar için iyimser tablo kalıcı mı? Dolar gerilemeye devam eder mi?
Kuşkusuz soruların yanıtları bazı ekonomik ve siyasi gelişmelere bağlı olacak.
G 20 toplantısından Çin ve ABD uzlaşı ile çıktılar, diplomasi yoluyla adil ticaret koşulları belirlenmesine karar verdiler.
Sizce bu kolay bir süreç olur mu? Tabi kolay bir süreç olmayacağa benziyor.
Çünkü ABD açısından bu basit bir ticaret savaşı değil. Doğru, ABD Çin'e 420 milyar dolar civarında dış ticaret açığı veriyor.
Bu yüzden mümkün olduğunca ithalatını kısmaya ve ihracatını artırmaya çalışıyor.
Ancak çok belli etmese de birincil hedefi Çin'in hızla teknoloji liderliğine yönelik hamlelerinin de önüne geçmek. Çin 13. kalkınma planında 2020, 2030 ve 2050 yılları için önemli hedefler ve bu hedeflere ulaşmak için oldukça somut yol haritası belirledi. Bu yüzden taraflardan birinin masayı terk etme ve süreci zora sokma olasılığı bulunuyor.
Diğer bir koşul ise Trump'ın Japonya'da söylediklerini çarpıtıp aslında şöyle demek istemiştim manevrası ile söylem değiştirmemesi.
Eğer yeniden ekonomik yaptırım dosyasını masaya koymaya kalkışırsa "sözde aba altından sopa gösterme" çabasına girerse piyasalar yine belirsizlik algısı yapıp riskli pozisyonlarını azalmayı tercih edeceklerdir. Bu da doların tansiyonunun artması anlamına gelir.

FED NE YAPACAK?

Koşullar arasında FED'i atlamayalım.
Temmuz sonu toplantısından çok büyük olasılıkla 25 baz puan indirimi gelecek.
Ama faiz indirimi bulunla kalabilir. Zira işsizlik yüzde 3,6 ile son yarım yüzyılın en düşük seviyesinde. Dallas FED Başkanı faiz indirimi için daha fazla somut veriye ihtiyacımız var açıklaması yaptı geçen hafta içinde. San Francisco FED Başkanı da faiz indiriminin erken olduğunu savunuyor.
Dolayısıyla FED'in hem faiz hem de bilanço normalleşmesi süreçlerinde nasıl bir yol izleyeceği henüz somutlaşmamış durumda. Şu eklemeyi de yapalım. FED faizleri aşağı çekse ve piyasa dostu politikalar izlese bile her ülke için hayati önem taşıyan dış talep dikkate alınacak ve diğer merkez bankaları da hızlı bir şekilde genişleyici para politikalarına devam edecekler.
Yani kur avantajı yakalayarak ihracat pastasını ABD'ye teslim etmeyeceklerdir.
Sonuçta dolardaki düşüş biraz daha devam edebilir ama o seviyelerini koruyabilir mi sorusunun yanıtını şimdilik veremiyoruz.
Bekleyip göreceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.