Namık Kemal Lisesi, İzmir'in efsane okullarından.
Önce ismi Birinci Lise idi.
Sonra İnönü oldu ve nihayet Namık Kemal.
Kimler geldi, kimler geçti...
Bakanlar, senatörler, milletvekilleri, valiler, belediye başkanları, dünyaya tıp alanında nam salmış doktorlar, ekonomi devleri, ünlü gazeteciler, Türk musikisinin anıt isimleri, Türkiye'ye nam salmış kulüp başkanları ve elit sporcular hep Namık Kemal Lisesi'nden yetişti.
Geçtiğimiz hafta sonu okulun "Geleneksel Aşure Günü" vardı.
Aralıksız sağanak yağışa ve olumsuz hava koşullarına rağmen lisenin mezunları yetiştikleri okullarında bulunmanın ve eski dostlarla anıları paylaşmanın heyecanını yaşadılar, yağmur çamur demeden koştular.
Okul Müdürü Reha Karasu ve Müdür Vekili Zafer Kaya'nın mükemmel ev sahipliği yaptığı aşure gününe Gençlik ve Spor eski Bakanı, İzmir Büyük Şehir Belediye eski Başkanı Yüksel Çakmur, Adalet eski Bakanı Hasan Denizkurdu, İzmir Milletvekili Necip Kalkan, gazeteci yazarlar Gürkan Ertaç ve Okan Yüksel ile TÜFAD Başkanı Dr. Şaban Acarbay, okulun tarihinden kesitler içeren, her konuda, spor, sosyal aktivite ve diğer konulardaki başarıları dile getiren anlamlı konuşmalar yaparak alkışlandılar.
Ayrıca Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Altay Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Eren Gevgeli, Doç. Suavi Güngör, gazeteciler, Ünal Tümin, Tayyar Özdemir ve İsmail Özelçinler, İlhan Yapıcılar, okulun sembol futbolcularından Nevzat Güzelırmak, Ati Göksu, Özer Yurteri, Alim Güngör, Orhan Cihaner, Atalay Yalaz, Hasan Yüksel, M. Emin Yılmaz, Hüseyin Güngör, şampiyon takımın basketbolcuları Alpan Çal ve Kemal Egeli de aşure gününde hazır bulundu. Mezunlar ve öğretmenler de yaptıkları konuşmalar ve birliktelikleriyle günün anlam kazanmasını sağladılar.
Yurtdışında bulunan okul mezunlarından Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, aşure gününe katkılarının yanı sıra, gönderdiği mesajla okul yönetimini ve mezunları kutladı.
Nihat'ın Kahvesi buraya kadarmış!
Karşıyaka'nın ve özellikle Bostanlı'nın en önemli buluşma merkezlerinden biriydi burası. Randevular buraya verilir, önemli buluşmalar burada gerçekleştirilir, birçok kişinin müptela olduğu tavla partileri burada düzenlenirdi. Bir dostunuzla mı buluşacaksınız?
"Nihat'ın oraya gel..." demek kafiydi.
"Kimdi bu Nihat?..." İlk kahve ocağını 67 yıl evvel, Yalı yakınlarında açmış, bir süre sonra kendisini asıl şöhrete ulaştıran bu köşeye taşınmıştı.
Burası artık, Karşıyaka ve özellikle yeni yeni kendini bulmaya başlayan Bostanlı'nın başlıca uğrak yeri olmuştu.
Özellikle yaz akşamları, kaldırımlara veya duvar diplerine, yol kenarlarına kurulan masalar etrafındaki nargile sohbetleri geç vakitlere kadar sürdürülürdü.
Özellikle Ramazan akşamları, burada sahur da sabır ve heyecanla karşılanırdı.
Yaz aylarına denk gelen Ramazanlarda iftar sofralarının heyecanı daha sohra Nihat'ın Kahvesi'ne taşınırdı. Kahve ocağının hemen dibindeki meydana da "Nihat"ın adı verilmişti.
Nihat ebediyete göçünce burası maalesef yürümedi, artık pastane oluyor.
Bizler kendimizi boşlukta hissedeceğiz.
İşte bu kahvehanenin klasik müdavimlerinden birkaçı...
Nejat Besceli, Sancar Maruflu, Yalçın Erdoğan, Kerem Özcan, Nedim Ungüderler, Özel Şengel, Nebil Baki, İlhan Akoğlu, Mustafa Türkekul, Celalettin Karaköse, Tunç Galaklı, Behiç Pakalın, Enis Pakalın, Ferruh Aytemiz, Ali Tansuğ, Alaeddin Kahramanoğlu, Ahmet Öztin, (Fındık namı ile ünlü) Metin Coşkuneren, Faruk Kandemir, Gürkan Sel, Gürcan Sel, Zeki Molince, Yalçın Enginbaş, Yaşar Yılmaz, İbrahim Hamarat, Bülent Kızılsöğüt, Adil Çelik, Mustafa Doğru, Adnan Yenice, Altan Özkunt, Mehmet Denizci, Mustafa Hoşer, Nazmi Küçük, Sami Kaymakçalan, Abdullah Limoncu, Nazım Denizci, Ünal Denizci, (futbol doktoru) Fatih Tanfer, Ali Albay, Petkim'in eski müdürlerinden Dr. Hilmi Gültay.