• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Aday olamayan memur hemen döner FARUK ERDEM

Aday olamayan memur hemen döner

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27 Nisan 2018, 20:14
Seçimler için istifa eden memurların önünde iki yol bulunuyor. Aday olmuşlarsa seçim sonucunu bekleyecekler. Ancak aday olmamışlarsa, beklemeden hemen dönebilirler. Böylece maaş ve prim kaybından kurtulurlar

24 Haziran seçimleri için kamu görevlileri istifalarını sundular ve şimdi adaylık süreci başladı.
Devlet Personel Başkanlığı da bir rehber hazırlayarak memurların bundan sonra izleyecekleri yolları anlattı.
Rehberde ince bir nokta bulunuyor ki; Özellikle aday olamayanlar için önemli. Aday adayı olmak için istifa eden memurların eski görevlerine ya da aynı seviyede bir pozisyona dönmeleri yasal hakları.
Burada sadece maaşları değil statülerinin korunması da gerekiyor. Memurların seçilmemesi halinde geri dönmek için sonuçlar beklenecek. Fakat aday olamayanlar için bir başka yöntem söz konusu.

LİSTEYE GİREMEYENLER:

Bu memurlar seçime katılamayacak. Bu yüzden seçim sonuçlarının açıklanmasını beklemelerine gerek yok. Maaş ve prim günü kaybına uğramamaları için seçimleri beklemeden kurumlarına müracaat etmelerini tavsiye ediyoruz.
Burada müracaat süreci Yüksek Seçim Kurulu'nun kesin listeleri açıklamasından sonra başlıyor. Bu noktada itirazlar olsa da Danıştay kararları ve Devlet Personel Başkanlığı'nın (DPB) görüşü gereği seçim sonuçlarını beklemek gerekmiyor. Kesin listeleri gören memur, hemen müracaat ederse maaşla birlikte prim kaybını da önlemiş olur.

SEÇİLEMEYENLER:

Partilerin seçim listelerine aday olarak giren memurlar için ise durum farklı. Onlar seçime katılacakları için seçim sonuçlarını beklemek zorunda. Seçilirlerse zaten sorun yok, milletvekili olacaklar. Seçilemezlerse bir ay içinde müracaat ederek eski görevleri ya da ona eş değer bir göreve atanmalarını talep edebilecekler.

HİZMET SÜRÜYOR

Görevden ayrılan devlet memurlarının ayrı kaldıkları süreleri emeklilik hesabından sayılmıyor ama borçlanma imkanları bulunuyor. Bu arada bu memurları 10+90 gün yani 100 gün daha sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanları bulunuyor.

İŞE GİRİŞ TARİHİ ÖNEMLİ

Ben 2014 SSK girişliyim. Şuan çalışmıyorum 3.386 prim gün sayım var. Ne zaman emekli olabilirim? 1982 doğumluyum. Nur ATLI

İşe giriş tarihinize baktığımızda bugüne kadar bile çalışsanız 3.386 gün priminizin olması mümkün görünmüyor. 4 yılda en fazla 1440 gün çalışabilirsiniz. Daha önce bir sigortanız ve çalışmanız varsa o tarihi de vermelisiniz. Eğer ilk sigorta olduğunuz tarih 9 Eylül 1999 öncesinde ise 3.600 gün ile ve 58 yaşında emekli olursunuz.
Eğer girişiniz daha sonra örneğin 2014 yılı ise yine 58 yaşında ancak bu kez 7200 gün ile emekli olabilirsiniz. 3600 gün ve 15 yıl ile kısmi emeklilik hakkı sadece 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerli maalesef. Daha sonra sigortalı olanlar bu haktan yararlanamıyor.

SGK emeklisi çalışmayan bir kadın, Bağ- Kurlu vefat etmiş esinden (8 Nisan 2018 vefat) ve Emekli Sandığı emeklisi vefat etmiş (5 Temmuz 2010) babasından maaş alabilir mi? Duygu BİLGİN

ÇİFT MAAŞ OLMUYOR

Kadın ya da erkek ölen eşten maaş almaya çalışmak ya da emekli olmak engel teşkil etmiyor. Yani bir kişi çalışıp gelir elde etse de ya da emekli olarak maaş alsa da vefat eden eşinden ölüm maaşı alabiliyor. Burada tek şart evlenmemesi gerekiyor.
Evlendiği takdirde eşinden aldığı maaş kesiliyor. Ancak yetim maaşında aynı durum söz konusu değil Yetim maaşı almak için herhangi bir gelirinin olmaması şartı aranıyor. Yani babadan maaş alabilmek için bir gelirinin olmamasına bakılıyor. Özellikle 2008'den sonra hem ölen eşten hem ölen babadan maaş almak mümkün olmuyor. Soruya dönersek bahsedilen kişi emekli olmasına rağmen eşinden ölüm maaşı alabilir ancak babasından alamaz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

1986 sigorta girişim var. 1969 doğumluyum.
1992'de Almanya'ya gittim. Türkiye'den nasıl emekli olabilirim? Fatma KANBUR

1986 girişinizin ay ve yılına göre en az 5075 gün prim ve 42 yaş gerekiyor.
Yaşınız tamamlanmış.
Priminizin ne kadar olduğunu yazmamışsınız.
Ancak yurtdışında geçirdiğiniz süreleri borçlanarak primi 5075'e tamamlayabilir ve emekli olabilirsiniz.

1965 doğumluyum.
1990 yılının ikinci ayında sigortalı oldum.
Aralıklarla çalıştım 5300 günüm var. Metehan SARI

25 yıl 52 yaş ve 5525 gün şartlarınız var. Yıl ve yaş tamamlanmış. 225 gün daha çalışıp emekli olabilirsiniz.

05.10.1995 tarihinde sigortalı oldum. 1972 doğumluyum. Primlerim tamamlandı. Ne zaman emekli olurum? Sevinç YILDIRIM

20 yıl 52 yaş ve 5825 gün şartlarınız var. Yılınız tamam, priminiz de dolmuşsa, 2024 yılında doğum tarihinizde emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.