31 Mart Pazar günü yapılan mahalli idareler seçimlerinin ardından mazbatalarını alan belediye başkanları ve muhtarlar görevlerine başlıyorlar. Sosyal güvenlik mevzuatımız muhtarlar ve belediye başkanların statülerini de belirlemiş durumda. Muhtarlar Bağ-Kur kapsamında sosyal güvenlik sistemine dahil olurken belediye başkanları devlet memuru olarak görev yapıyor.
PRİM YATIRMALARI GEREK
Bu statülerine bağlı olarak hem muhtarların hem de belediye başkanlarının primleri de yatırılarak emeklilik hesaplamaları için gün kazandırılıyor. Başkanlar memur oldukları için Emekli Sandığı'na tabi 4c'li olarak primlerini zaten devlet yatırıyordu. Muhtarlar ise kendi primlerini kendileri yatırıyor ve maaşları düşüyordu. Son yapılan düzenlemelerle muhtarların primlerini de devlet yatırmaya başladı. Özellikle muhtarların primlerinin İl Özel İdareleri tarafından ödenmesi onlar için önemli bir avantaj haline geldi.
AYDA 883 LİRALIK KAZANÇ
Muhtarlar yapılan düzenleme ile 4B'li dediğimiz Bağ-Kur kapsamında görev yapıyorlar. Dolayısıyla daha önce bir iş yeri sahibi gibi SGK'ya primlerini kendi ceplerinden ödüyorlardı.
Ancak getirilen yenilikle bu yük onlardan alınmış oldu. Böylece prim miktarları ceplerinden çıkmamış olacak.
Bu da onlara aylık 883 lira civarında bir kazanç anlamına geliyor.
SAĞLIK HİZMETİ ALACAKLAR
Primlerinin ödeniyor olması muhtarlar açısından emeklilik kazancı da sağlamış oluyor. Böylece prim günlerini doldurup emekli olabilecekler. Ayrıca sosyal güvenlik şemsiyesi altında hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları aileleri sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacaklar. Böylece primlerin yatırılmadığı durumlarda sağlık hizmetlerini alamama gibi bir sorun da yaşamayacaklar.
NASIL HESAPLANIYOR
Muhtarların primleri esnaf Bağ-Kurlular ya da şirket ortakları olan 4B'liler gibi hesaplanıyor. En düşük brüt asgari ücret baz alınıyor ve bunun üzerinden yüzde 34,5'luk oran ile prim miktarı bulunuyor.
2019 yılı için hesap şöyle yapılıyor:
2.558,40 X 34,5 / 100 = 882,65 TL
Böylece muhtarların aylık 882,65 liralık primleri devlet tarafından karşılanacak ve maaşları düşmemiş olacak.
BAŞKAN ÜCRETLERİ NÜFUSA GÖRE
Belediye başkanlarının maaşları ile meclis üyelerinin harcırahları ise görev yaptıkları il ve ilçelerdeki nüfusa göre belirleniyor. Belediyeler Kanununun 39. maddesinde hani başkan için hangi gösterge rakamının devlet memurları için belirlenen aylık katsayı ile çarpılacağı belirtiliyor. Ayrıca Maliye Bakanlığı'nın 2014 tarihli 54 numaralı genelgesiyle bu göstergelere 2280 rakamının ekleneceği belirtiliyor.
Yani kanunda belirlenen gösterge rakamı belediye başkanları için 2280 artırılarak kullanılıyor. Bu rakamlar son açıklanan memur maaş katsayısı ile çarpılıyor ve başkanın alacağı maaş ortaya çıkıyor.
EMEKLİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER
Muhtarlar ve belediye başkanlarının bir başka avantajı ise emekli olmaları halinde maaşlarının kesilmemesi.
Normal mevzuata göre bir emekli devlet kurumunda memur olarak çalışmaya başladığında maaşı kesiliyor.
Fakat seçimler sonrasında başkan ya da muhtar olarak görev alanların maaşları kesilmiyor. Böylece çift maaş alabiliyorlar. Bu düzenleme sayesinde emekli olmaları durumunda belediye başkanları ve muhtarlar hem emekli maaşını hem de görevlerinin gerektirdiği maaşları alabilecek.