• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Üftade Sempozyumu MEHMET DEMİRCİ

Üftade Sempozyumu

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17 Nisan 2014, 20:22
18-20 Nisan tarihlerinde Bursa'dayız. Bursa Tayyare Kültür Merkezi'nde üç gün sürecek Üftade Sempozyumu var.
Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) İstanbul Şubesi, Kerim Vakfı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi ortaklaşa düzenliyor.
TÜRKKAD her yıl Anadolu'da yaşamış büyük mutasavvıfların ülkemizde ve yurt dışında tanınması ve tanıtılması amacıyla sempozyumlar düzenler. Cemalnur Sargut rehberliğinde fedakar ve deneyimli bir ekip bu işi yürütüyor.
Şimdiye kadar Kayseri'de Seyyid Burhaneddin, Konya'da Sultan Veled, Ankara'da Hacı Bayram sempozyumlarına katıldım. Bunların hepsi belediyelerin de desteğiyle başarılı geçti. Bu defa Bursa'da Üftade Sempozyumu yapılıyor.
Recep Altepe Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı. 2004'te Osmangazi Belediye başkanlığından beri, yerli ve milli kültürümüze dair projeleri desteklen bir yönetici. AK Parti'den Büyükşehir'de bu ikinci dönemidir. Halkımızın verdiği temsil görevinin hakkını veriyor. Milli kültürümüz ve tarihi şahsiyetlerimize ait benzeri bilimsel çalışmalara ve yayınlara katkısı büyüktür.

ÜFTADE NE DEMEK
Bursa, Anadolu'nun başta gelen önemli şehirlerindendir. Osmanlı'nın ilk başkenti. Bu devletin kuruluş ve fütuhat yıllarına ait hatıraların, sultanların, velilerin, türbelerin mekan tuttuğu bir mübarek şehirdir. Bursa bugün de tabiatı, ekonomisi ve kültürüyle önemli bir merkez.
Bursa bağrında pek çok veliyi barındırır. Bunlardan biri de adına sempozyum düzenlenen Üftade hazretleridir. 1490-1580 yılları arasında yaşadı.
Asıl adı Mehmed Muhyiddin. "Üftade" lakabıyla anılmasının hoş bir hikayesi var. Sesi çok güzelmiş. Ulu Cami ve başka yerlerde ezan okurmuş. Bu hizmetin karşılığı olarak verilen birkaç akçelik maaşı kabul edince rüyasında şöyle bir uyarı alır: "Manevi derecen üftade oldu, yani düştün."
Üftade'nin anlamı düşmüş, düşkün olmuş demektir. Bu uyarıdan sonra bir daha ezan okumaz. Geçimini ipekçilik ve düğmecilikle, elinin emeğiyle ve bir şeyler üreterek kazanmaya başlar. Ama bu kelimeyi de sever ve artık "Üftade" ismini kullanır.

CELVETİLİK
Üftade önemli velilerden biridir, birçok menkıbeleri var. Aziz Mahmud Hüdayi'yi o yetiştirdi. Şiirleri Üftade Divanı'nda toplanmıştır. Bir dörtlüğü şöyle:
"Gerçek bu söz yarenler/ Gördüm demez görenler/ Keramete erenler/ Gizli sırrın açar mı?"
Bursa'daki sempozyumda yerli ve yabancı bilim adamları, çeşitli yönleriyle Üftade hazretlerini, görüşlerini ve etkilerini anlatacaklar.
Bu vesile ile tasavvuf yollarından Celvetilik, Celveti şeyhlerinden Hüdayi ve İsmail Hakkı Bursevi'ye temas edecekler.
Bursa'da kendi adıyla anılan şirin caminin karşısındaki türbede yatan Üftade ve yolunda olanlara Fatihalar.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.