• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
SEDA KAYA GÜLER

Meslek seçimi ve stajın önemi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26 Mart 2015, 20:19
Çocukluğumdan beri edebiyatı sevmeme ve gazeteci olmak istememe rağmen, lisede edebiyat yerine fen bölümünü seçtim. Bu seçimimde yakın arkadaşlarımın tercihi rol oynadı. Hepsi "Fen" diye tutturunca ben de istemememe rağmen o bölümü seçtim. Fena mı oldu? Üniversite sınavlarında yüksek puan alarak istediğim okula girme şansını yakaladım.
Benzer bir tercihi Leyla Alaton da yapmış. Alarko Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton, okul yıllarında matematikten nefret etmesine rağmen, arkadaşlarından ayrılmamak için fen bölümünü seçtiği gibi, lise tercihine de zor bir okul olmasına rağmen Dame de Sion'dan yana kullanmış. Öğrencilik yılarında çok zorlanmış ama iş hayatında çok faydasını görmüş matematik ağırlıklı eğitim almanın. Bugün geldiği nokta da bu seçiminin büyük payı olduğunu düşünüyor.
Aslında yaşadığımız ya da başımıza gelen her şey kendi seçimlerimizin sonucu. Doğru veya yanlış, kararı biz veriyoruz. Belki yanlış ama o an veya o günkü koşullar içinde doğru karar olduğunu düşünüyoruz. Ya da tam tersi.

LEYLA ALATON'DAN GENÇLERE TAVSİYE
Sonuçta karar bizim ve o kararın sonuçlarını ve risklerini üstlenmek durumundayız. Çünkü üstlendiğimiz zaman hayatı daha çok seviyor ve yaşamımızı kolaylaştırmış oluyoruz.
Hayatın her alanında seçim yaparken cesur olmamız gerekiyor. Leyla Alaton da geçtiğimiz günlerde konuk olduğu İstanbul'daki Anakent Koleji'nde öğrencilere bu konunun öneminden bahsetti. Özellikle de meslek seçiminden. Kararı daha kolay verebilmek için o meslekle ilgili bilgi sahibi olmak da gerekiyor ve de çalışmak. Staj yapmak. Yaz tatillerinde yan gelip yatmamak.
Bir işte çalışmaya öğrenciyken başlamanın, yaz aylarında tatil köyleri veya restoranlarda çalışmanın, hatta pazarda veya bir sivil toplum kuruluşunda, o kişiyi iş dünyasında bir adım öne geçireceğini söyledi. Kendi şirketinde de işe alımlarda bu konuya özellikle dikkat ettiklerini belirtti. Ve dil bilmek. Sadece bir değil, birkaç dil. Mümkünse az bilinen diller. Mesela Çince...
Günümüz dünyasında her alanda çok büyük bir rekabet var. Binlerce kişi arasından sıyrılmanın veya istenilen işi yapmanın yolu da çok farklı özelliklere sahip olmaktan geçiyor. Ve ne istediğini bilmekten.

LİSEDE STAJ İMKANI
Eğitim alanında çok başarılı değiliz. YGS'de alınan sonuçlar da bunu gösteriyor zaten. O zaman gençleri ilgi alanlarına göre yönlendirmemiz daha büyük önem kazanıyor. Bu konuda öğrencilere yardımcı olmaya çalışan okullardan biri de Anakent Koleji. 9 ve 10. Sınıf örencileri YGS'ye girmeden, yani meslek seçimi yapmadan önce, rehberlik biriminin uyguladığı ilgi alanları testi sonucuna göre, sömestr tatilinde işyerlerinde gözleme dayalı staj yapıyorlar. Bu staj sırasında seçmek istedikleri mesleğe uygun olup olmadıklarını fark ediyor, buna göre üst sınıflarda ders seçimlerini yapıyorlar.
Mesela yazılımla ilgili bir iş yapmak isteyen bir öğrenci, stajını yapmak üzere bir sigorta şirketinin yazılım bölümünde gözlem yapma imkanı bulmuş ve bir programın nasıl kodlandığı, bir program kodlamanın bazen 1 gün, bazen 10 gün, bazen ise 2 yıl bile sürebileceğini, program kodlarken çok fazla kod bilmenin önemini ve sabır gerektirdiğini, kodların önceden bulunduğunu ve kullanıldığını, rastgele bir kod ile program yazmanın söz konusu olmadığını öğrenmiş. Şimdi seçimini bu bilgiler ışığında yapacak. Eminim başarılı da olacak.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.