"İzmir'in Hazireleri (kabristan)" kitabının yazarı, aynı zamanda tarih araştırmacısı olan Ozan Semerci, Yunanlıların İzmir'i işgali sırasında şehit edilen Miralay Süleyman Fethi Bey'e büyük saygısızlık yapıldığını öne sürdü. Geçtiğimiz günlerde ziyaretime gelen Ozan Semerci'ye "Bir dokundum, bin ah işittim" adeta.
Önce Süleyman Fethi Bey'in kim olduğunu ve İzmir için önemini sizlerle paylaşayım daha sonra Ozan Hocamın neden dertli olduğunu anlatacağım.
Süleyman Fethi Bey, Yunanlıların İzmir'i işgali sırasında şehit ettiği miralay, doğum tarihi kesin olarak bilinmiyor.
Şeyh İzzi Efendi'nin oğludur.
Harp Okulu'nu 1899 yılında kurmay subay olarak bitirdi.
Basra ve Hicaz'da askeri görevlerde bulunduktan sonra 1912 yılında Harbiye Nezareti müsteşar yardımcılığına tayin oldu. 1914 yılında rütbesi albaylığa yükseldi. Rahatsızlığının tedavisi için Webden kaplıcalarına gitti (1916). Oradan dönünce İzmir dördüncü kolordu askerlik şubesi reisi oldu.
Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda yenik sayılan Osmanlı Devleti'nin toprakları, yabancı devletler tarafından işgal edilmeye başlanmıştı. 15 Mayıs 1919'da Yunan kuvvetleri İzmir'i işgal edince Albay Fethi Bey, "Yaşasın Venizelos!" diye bağırmaya zorlandı. Her Türk'e yakışır şekilde, bunu reddedince süngülendi ve dipçik darbeleriyle şehit edildi.
Mezar taşı yerine konmalı
Ozan Semerci,15 Mayıs 1919 İzmir'in işgali gününde, süngü darbeleriyle ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede 23 Mayıs 1919 günü şehit olarak vefat eden İzmir 4. Kolordu Ahzı Asker Heyeti Başkanı Miralay Süleyman Fethi Bey'in naaşının, Seyyid Mükerremeddin Emir Sultan Türbesi Haziresi'nden Ocak 1988'de Narlıdere Şehitliği'ne nakledildiğini söyledi.
Semerci , Emir Sultan Hazresi, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilince buraya Süleyman Fethi Bey adına temsili bir mezar yeri düzenlendiğini ancak yerin yanlış olduğunu iddia ediyor.
Mehmet Ozan Semerci, bu temsili mezarın yanlış yere konulduğunu belirterek şunları söyledi:
"Elimde 2 belge ver: Birincisi, Seyyid Mükerremeddin Emir Sultan Haziresi'nde akademik çalışmalar yapmış olan Prof. Dr. Necmi Ülker'in 1988 yılında çektiği bir fotoğraf, diğeri ise 5 Haziran 1964 tarihli Yeni Niğde Gazetesi'nde çıkan Süleyman Fethi Bey başlıklı yazı.
Bu yazının sahibi Halit Ongan, "Süleyman Fethi Bey'in mübarek kabrinin solunda Ahmet Esad Paşa metfundur" diyor. Süleyman Fethi Bey aslen Niğdelidir. Günümüzdeki 8 numaralı taş Ahmet Esad Paşa'ya aittir. Yanındaki boşluk da Süleyman Fethi Bey'in mezar yeridir.
Asıl yapılacak olan şey, belirlenen mevcut yanlış yerin iptal edilerek, Esad Paşa'nın yanındaki boşluğa Süleyman Fethi Bey'in, Agora'daki tarihi lahit mezar taşını koymaktır. Bu yanlış işlemin bu şekilde düzeltilmesi gerekir" diyor.
Ahilik Haftası kutlu olsun
29. Ahilik Haftası, 23 - 29 Mayıs tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle İzmir'de çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu başta olmak üzere tüm esnafın ahilik haftasını kutluyorum.