Yüksek enflasyon Türkiye'nin en önemli ekonomik sorunlarından birisidir. Hem faizlerin artmasına hem de halkın satın alma gücünün düşmesine neden olmaktadır. Yüksek enflasyon, büyümedeki yavaşlamanın, işsizlikteki artışın da başlıca etkenlerindendir.
Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak tarafından 'Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı' açıklanmıştır. Enflasyonla mücadeleyi amaçlayan bir programın açıklanması ve buna tüm toplum kesimlerinin destek vermesinin hedeflenmesi, kanaatimizce yerinde bir hamle olmuştur. İstenilen amaca ulaşılabilmesi için programa toplumu oluşturan tüm kesimlerin destek vermesi gerekmektedir. Bu noktada ülkemizde çok geniş bir kesimi temsil eden esnaf sanatkar temsilcileri ile tüketici dernekleri ve işçi sendikalarının da, enflasyonla mücadeleye daha fazla katkı verebilmelerinin önü açılmalıdır.
PROGRAMIN DETAYLARI
Program incelendiğinde, büyük mağazalarda, sezon indirimlerine ilave olarak, yüzde 10 fiyat indirimi yapılması öngörülmektedir. Bu çerçevede indirim yapan firmaların isimleri 'enflasyonlamücadele. org.tr'da yer alacak, yine bu firmalar işyerlerinde ilgili kampanya logolarına yer verecektir.
Bu uygulama fiyat artışlarını sınırlandırabilecek, dolayısıyla enflasyonun düşmesine katkı yapabilecek niteliktedir. Katılımcı firma sayısının artışına bağlı olarak fiyat düşüşleri, enflasyonla mücadeleye güç verecektir.
- Diğer taraftan, bankaların 1 Ağustos 2018 tarihinden itibaren kullandırdıkları yüksek faizli kredilerden, yüzde 10 düzeyinde faiz indirimi yapmaları öngörülmektedir. Bu uygulama da işletmelerin finansman maliyetlerini azaltarak enflasyonun düşürülmesine katkıda bulunacaktır.
- Olağanüstü küresel bir gelişme olmadıkça doğalgaza yılbaşına kadar zam yapılmayacağı açıklanmıştır. Bilindiği üzere yılbaşından bugüne elektrik ve doğalgaza önemli fiyat artışları olmuştur. Dolayısıyla özellikle üreticiler için elektrik ve doğalgaz fiyatlarında ayrıca bir indirim yapılmasının daha uygun olacağını düşünmekteyiz.
- Programda devletin birikmiş-gecikmiş KDV iadelerini ödemeyi hızlandırması ve yeni başvurularda dosya incelemesi tamamlanmadan 10 gün içinde iade tutarının yüzde 50'sinin ödenmesi de öngörülmektedir. Bu da son derece yerinde bir düzenlemedir. Zira likiditeye sıkışmış ve yüksek faizle kredi kullanan firmalara 'cansuyu' olacaktır.
- Sebze ve meyve fiyatlarında ucuzluk sağlanması amacıyla yakın zamanda Hal Yasası'nda değişiklik yapılacağı ve buna ilişkin tasarının Meclis'e sunulacağı ifade edilmiştir. Bu tasarı hakkında esnaf teşkilatının görüşlerinin alınması zorunludur.
Aksi takdirde umulan hedeflere ulaşmak güç olacaktır.
- Bunların yanı sıra program Ticaret Bakanlığı'nın 'Alo 175' hattı üzerinden stokçularla ve fırsatçılarla daha etkin mücadele edilmesini ve Kısmi Çalışma Ödeneği uygulaması ile istihdamın desteklenmesini öngörmektedir.
KALICI RAHATLAMA
Netice itibariyle, programın enflasyonla mücadeleyi, fiyat istismarlarını önlemeyi ve reel sektörü canlandırmayı hedeflediği görülmektedir.
Düşünülen önlemler faydalı olmakla birlikte, geçici etki yaratacaktır.
Kalıcı bir rahatlama için, fiyat artışlarını yaratan;
İstikrarsız döviz kurları, yüksek finansman maliyetleri, yüksek vergiler, yüksek girdi maliyetleri, yüksek fire oranları, tekelci piyasa yapıları gibi kök nedenlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Bunların yanında, çalışan kesimlerin gelirlerini yükseltecek, halkın alım gücünü artıracak önlemlerle açıklanan program desteklenmelidir.
Türkiye'nin toplumsal güçbirliği ile enflasyonla mücadelesini kazanacağına inanmaktayız.
Bu uğurda vatanına ve milletine bağlılığını her dönemde gösteren esnaf sanatkar teşkilatları, bundan sonra da üzerine düşen fedakarlığı ve sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceklerdir.