Hazine ve Maliye Bakanı sayın Berat Albayrak'ın, geçtiğimiz hafta vergi indirimlerine ilişkin yaptığı açıklamalar, İzmir Esnaf Teşkilatı tarafından olumlu karşılanmıştır. Bakan Albayrak'ın açıkladığı Yeni Vergi İndirim Paketi'ni altı başlıkta toplamak mümkün olacaktır. Konut satışında, KDV oranlarında yüzde 18'den 8'e indirim uygulaması devam ettirilecek, Tapu harçlarının yüzde 4'den 3'e indirilmesi sürdürülecek, Mobilya ürünlerinde KDV yüzde 18'den 8'e çekilecek, beyaz eşyada ÖTV sıfıra çekilecek, 1600 CC altı motorlu araçlarda ÖTV uygulamasında 15'er puanlık indirim yapılacak, Ticari araçlarda KDV yüzde 18'den yüzde 1'e düşürülecektir.
1 Kasım'da başlayıp yılsonuna kadar iki ay sürdürülecek önlemler, zaten esnaf teşkilatlarının daha önceden dile getirdiği beklentilerin arasında yer almaktadır. Vergi indirimlerinden doğacak maliyet düşüşlerinin, ürünlerin nihai satış fiyatlarına da yansıması, bu şekilde tüketicilerin alım gücünün artması beklenmektedir. Bu durum da doğrudan tüketicilere mal ve hizmet sunan esnaf sanatkarlarımızın iş hacimlerinin artmasına, piyasaların canlanmasına vesile olacaktır. Piyasalardaki durgunluğun atlatılması, ticari sirkülasyonun ivme kazanması ekonomik göstergelerde pozitif gelişmelerin yaşanmasını da sağlayacaktır.
DESTEKLEYİCİ TEDBİRLER
Öte yandan vergi indirimleri bazı yan tedbirlerle güçlendirildiği takdirde, açıklanan paket daha verimli olacaktır.
Kanaatimizce;
- Vergi indirimlerinin, durgun geçmesi beklenen kış aylarını da kapsaması, yılsonunda sona erecek vergi kolaylığının en azından Mart başına kadar uzatılması yararlı olacaktır.
- Mobilya ürünlerinin yüzde 8 KDV ile satılması sektöre canlılık getirecektir.
Ancak mobilyacı esnafımız şu an mağazaların vitrinlerinde yüzde 8 KDV oranı ile satışa sunduğu ürünleri, yüzde 18 KDV ödeyerek aldığı girdileri kullanarak üretmiştir. Dolayısıyla bundan sonra sektörün kullandığı girdilerde de yüzde 8 oranında KDV uygulanması, önceden alınan girdiler için mobilyacı esnafına yüzde 10 oranında KDV iadesinin yapılması üyelerimiz açısından cansuyu niteliğinde bir destek olacaktır.
- Konut satışı ve tapu harçlarındaki indirimlerin iki ay daha uzatılması olumlu bir adım olmuştur. Ancak şu an yüksek seviyelerde bulunan konut kredilerindeki faiz oranlarının aşağıya çekilmesi de gerekmektedir.
Bilindiği üzere KDV indirimi sıfır konutlar için geçerlidir. İkinci el konut piyasasına avantaj getirmemektedir.
Oysa konut kredilerinde 2.60 ile 2.80 arasında değişen aylık faiz oranlarının en azından yüzde 2'nin altına çekilmesi, hem ikinci el piyasasını da hareketlendirecek, hem de yeni konutlara olan talebin artmasına vesile olabilecektir.
- Vergi indirimleri sonucu düşünülen nihai amaca ulaşmak için, üretim sektörünü destekleyecek tedbirleri de uygulamaya koymak zaruridir. Dolar kuru Ekim ayında Eylül ayına göre yüzde 8 oranında gerilemiştir. Bu nedenle üretimin en önemli girdileri arasında olan doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarında aynı oranlı bir indirimin yapılması doğru olacaktır. Bu şekilde üretim ve ihracata çok önemli katkılar verilecektir.
CANLANMA BEKLENİYOR
Netice itibarıyla gelinen noktada ticari araçlarda KDV'nin önemli oranda düşürülmesi, konut satışlarında ve tapu harçlarında vergi indirimleri ile mobilya ürünlerindeki KDV kolaylığı bu sektörlerde faaliyet gösteren üyelerimizi rahatlatacaktır.
Aracını yenileme için fırsat yakalayan şoför esnafı halka daha konforlu ve güvenli ulaşım hizmeti verebilecek, durgunlaşan emlak piyasasının aktif hale gelmesi inşaat sektörünü de tetikleyecek, mobilya ürünlerindeki talep çıtasının yükselmesi ise sadece mobilya üreten ve satan üyelerimizi değil, yan sanayide faaliyet gösteren işletmelerimizi de rahatlatacaktır.