• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
AHMET VELİ OLGUNDENİZ

Gazeteciliğin yıldızı hiç sönmeyecek

ahmet.olgundeniz@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28 Kasım 2009, 16:04
İsa'dan önce 59 yılında Jül Sezar, Roma devletinin sınırlarını umulmadık bir şekilde genişlettiğinde önemli bir eksikliğin farkına vardı. Ordu savaşlar kazanıyor, önemli değişimler yaşanıyor ancak halkın bundan yeteri kadar haberi olamıyordu. Sezar'ın emri üzerine Roma devleti "actuarii" adı verilen ve bugünün muhabirlerine karşılık gelen insanları görevlendirdi.

İHTİYAÇ VARDI
Bu kişiler önemli toplumsal ve siyasal gelişmeleri, yasal kararları, doğumları, ölümleri ve diğer ilginç olayları kağıtlara yazar ve çeşitli yerlere asardı. "Acta diurna" adı verilen bu el yazması ilanlar tarihin en eski günlük gazetesidir.
Roma'dan sonra 713 yılında ise Çin'in bilinen ilk gazetesi Kaiyuan yayınlandı. 1621'de İngiliz Corante, 1631'de ise Fransız The Gazette yayınlandı. Dünyaca kabul edilen ilk gazeteci ise Robinson Crusoe'nun yazarı Daniel Defoe'dur.
Gazetecilik mesleği insanları bilgilendirme ve insanların bilgilenme ihtiyacından doğmuş ve günümüze kadar gelmiştir.
Sezar'ın "actuarii"lerinden bu yana gazetecilik baş döndürücü bir hızla gelişti.

ETKİ VE TEPKİ
Bilim ve teknolojinin bu kadar derinlemesine etkilediği başka bir meslek dalı sanırım yoktur.
Radyonun icadı ile birlikte gazeteciler haberleri ses dalgaları ile duyurmaya başlarken ardından televizyon, internet ve diğer multimedya kanalları ortaya çıktı.
Bugün gazetecilik konusunda eğitim almış bir insanın iş bulabileceği o kadar çok alan var ki.... Mesela; yerel ve ulusal gazeteler, yerel ve ulusal televizyon ve radyo kanalları, haber ajansları, internetteki onlarca haber sitesi. Ayrıca sayıları yüzleri bulan ve özel ilgi alanlarına hitap eden dergiler gibi süreli yayınları da unutmamak lazım.

TATMİN OLUNMALI
Eskiden politika ve ekonomi ağırlıklı yayın yapan yayınlar izlenirken şimdilerde, bahçe, mobilya, yiyecek, içecek, teknoloji, bilgisayar, bilim, botanik, silah, çocuk, bebek, sağlık, spor dalları, avcılık, atıcılık ve isimini burada sayamayacağımız pek çok alanda gazete, süreli yayın ve internet sitelerine rastlamak mümkün. Hepsi de ehil gazeteciler arıyor.
Meslek seçimi aşamasında fikrimi soran genç arkadaşlara hep aynı şeyi söylüyorum, "Mutlu olacağınız işi yapın". "Bana geleceğin mesleği hangisi?" diye soranlara ise her zaman "gazetecilik" diyorum. Çünkü insanların öğrenme isteği hiçbir zaman bitmeyecektir.
Kişisel gelişimi zorunlu kılan, üst düzeyde rekabetin yaşandığı, kamuya hizmet etme olanağı sağlayan, toplum tarafından tanınır olma ayrıcalığını sunan ve tatmin duygusunun bu kadar yüksek olduğu çok az iş kolu vardır herhalde.
Son olarak sizlere Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'yle ortaklaşa düzenlediğimiz "Zeytinyağı Tadım Eğitimleri"nin önümüzdeki haftasonu başlayacağını hatırlatmak isterim. Zeytinyağını yakından tanımak isteyenler bu fırsatı kaçırmasın. İyi bayramlar
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.