• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
KUTLU DAYIOĞLU

Civciv ve ördek alırken

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14 Nisan 2016, 21:33
Baharın gelişi ile birlikte ördek yavrularının, civcivlerin ve tavşan yavrularının evlerimize misafirliği başladı. Öncelikle bu hayvanlar aslında evcil hayvan olarak beslenmeye çok uygun olmayabilirler. Alırken minicik ve çok tatlı olan yavruların çok kısa sürde büyüyeceğini bakım, beslenme ve temizlik konusunda sorunlar yaşayabileceğinizi almadan önce düşünmelisiniz. Ayrıca ne yazık ki bu hayvancıklar anneden ayrılmaması gerektiği kadar çok küçükken kötü şartlarda satış için sergilenmeye başlıyorlar. Bu tip satışlara destek olmayınız. Unutmayın kurtarmak için bile aldığınız her hayvanın yerine yenisi gelecektir. Yeni alınan bir civcivde dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntı kuyruk altının dışkı ile bulaşık olmamasıdır. Dışkı ile bulaşık civcivler ve ördek yavruları ishal olabilirler. Hemen her zaman içinde bulunduğu barınağının temiz olduğuna dikkat ediniz. Aldıktan sonra da beslerken barınağını sık sık temizleyerek hasta olmasını engelleyebilirsiniz. Satın alırken parlak tüyleri olan, temiz ve hareketli bir yavru alırsanız ve hemen bir veteriner hekime götürüp hem sağlık kontrolü yaptırıp hem de beslenmesi vb konularda bilgi alırsanız civciviniz ve ördek yavrunuzu sağlıklı keyifli besleyebilirsiniz. Bu arada bu yavruları normal bir spot veya infrared spotlarla 24 saat 30-40 cm yüksekten ısıtırsanız çok daha sağlıklı ve dirençli olduklarını göreceksiniz. Tabii korunaklı kafeslerde güneşlendirmenin yerini hiçbir şeyin tutmayacağını da söylemeliyim

Uğurlu kumrular

Çocukluğumdan bugünlere kadar tüm evlerimizin balkonlarında kumrular yuva yapmıştır. Bazı evlerimizde her iki balkonumuzda ayrı 2 çiftin bile yerleştiği olmuştur. Hemen her zaman evimizde kedi beslediğimiz için de kumruları ona av yapmamak için kedinin çıkamadığı pencerelere saksılar koyarak kumruların yuva yapmasına yardımcı olmaya çalıştık. Apartman ormanlarının olduğu şehirlerde bu sessiz, sakin, saf kuşlar yuva yapmak için bir yeri gözlerine kestirdiklerinde sürekli çalı çırpı taşımaya başlarlar. Bu güzel masum kuşların yuva yapmaya çalıştıklarını fark ettiğiniz anda lütfen onlar için bir çiçek saksısına veya yoğurt kabına yuva yapabilecekleri derinlikte toprak koyup sağlamca yuvalanmaya çalıştıkları yere yakın bir yere yerleştirin. Hemen bu seçeneğe yuvalarına yaptıklarını göreceksiniz. Büyüklerimizin eski hikayelerinde de bolca rastlayacağınız gibi evinize kumruların yuva yapması evinize uğur getirir. Onların yavrularını beslemeleri ve kısa sürede uçurmaları insanın içini ısıtan bir görüntüdür.

Köpeğinizin kedi maması merakı

Eğer evinizde hem kediniz hem de köpeğiniz varsa onların birbirlerinin mamasına olan merakıyla uğraşıp duruyorsunuzdur. Özellikle köpekler kedi mamasını yeme konusunda inanılmaz ısrarcılardır. Kedinizin mamasını verdiğinizde kısa bir süre bile gözünüzü ayırdığınızda hele ki kediniz köpeğe tepki vermiyorsa siz ne olduğunu anlamadan kedinin tabağındaki mama köpeğiniz tarafından süpürülür. Köpeğin kedi mamasına merakı kedi mamalarının içeriğindeki yağ ve protein oranı açısından kediye uygun ve daha zengin olmasından kaynaklanır. Kedi maması köpeğe daha lezzetli gelir. Köpeğimize kedi maması versek zararı olur mu sorusuna gelirsek; evet öncelikle kedi mamaları kedilerin beslenmesine uygun içerik, vitamin vb ile hazırlanır. Köpek mamaları ise köpeklere uygun içeriktedir. Ayrıca hemen her zaman kilo bazında kedi maması köpek mamalarına göre daha pahalıya gelir. Yani özetle: köpeğiniz hem ona uygun olmayan hem de daha pahalı beslenmemiş olur. Kedilerde de köpek mamasına merak oluşabilir ama köpeğe göre çok daha az rastlanır. Kedideki köpek maması yeme davranışı sadece kıskançlıkla gelişen komik bir davranış tipidir.

Köpek beslemek

Birçok yerde evlerin bahçeleri sahipli ama gezdirilmeyen, çevreyi rahatsız etmesin diye kontrol altına alınmayan, enerjisini boşaltamayan sıkılmış köpeklerle dolu ne yazık ki! Köpek beslemek demek gezdirmek demektir! İstediğiniz kadar bahçeniz büyük olsun. Geniş bahçede köpek kapalı dar bir alana göre nispeten enerjisini boşaltır ama her zaman asabi, gergin ve mutsuz olur. Çünkü gezerken bir yandan eksersiz yaparken bir yandan da diğer köpeklerle sosyalleşir. Bunu da onlarla hem koklaşarak hem de oynayarak yapar. Hem köpeklerin kendileri ile karşılaşıp koklaşmalı hem de diğer köpeklerin bıraktığı işaretlerle haberleşmelidir. Köpek birçok hayvandan çok daha sosyal bir hayvandır. İki tip köpek sahibi köpeğini en çok mutsuz eder: Her şeyi bildiğini zannedip yanlış şeyler yapan ve köpeğine değer vermeyip umursamayıp onun gerçek ihtiyaçlarını karşılamayanlar!
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.