Merkez Bankası 2001 krizinden sonra uygulamaya başladığı enflasyon hedeflemesi rejimine önümüzdeki yılda da devam edecek. İlk 5 yıl örtülü olarak tanımladığımız şekilde başlamıştı ve 2006 yılı itibarıyla da "doğrudan enflasyon hedeflemesi rejimine" dönüşmüş ve o yıldan bu yana da kesintisiz olarak sürdürülmüştü. Merkez Bankası bu rejimin şuan ki koşullar altında en rasyonel tercih olduğunu düşündüğünden para politikasını rejimini yine değiştirmemeye karar verdi. Yani aynı rejimle 2022 yılını da tamamlayacak. Bu rejimin en önemli sacayakları şeffaflık ve hesapverebilirlik ilkeleri. Merkez Bankası şeffaf bir şekilde kamuyu aydınlatıyor ve belli aralıklarla hem enflasyona hem de finansal istikrara yönelik bilgilendirme yapıyor. Belirlediği enflasyon hedefini tutturulamaması durumda hükümete yazılı mektup ile hesap veriyor. Gelecek yıl uygulanacak para politikasının genel çerçevesi şöyle...
HEDEF: FİYAT İSTİKRARI
-Merkez Bankasının para politikalarındaki ana hedefi yine fiyat istikrarını sağlamak.
Zaten istese de değiştiremez çünkü bu hedef kanununun 4. maddesinde açıkça belirtilmiş. Bu ana hedefe ulaşmada ikinci diyebileceğimiz diğer bir hedefi daha var; finansal istikrar. Yani enflasyonun hedefle uyumlu seviyelerde tutulması için finansal istikrar da gözetilecek. Kısacası birincil olarak fiyat ikincil olarak da finansal istikrara odaklanacak Merkez Bankası.
-Merkez Bankası 2022 yılının enflasyon oranını yüzde 5 olarak belirledi. Her yıl olduğu gibi belirsizlik aralığı iki yöne de yüzde 2 düzeyinde olacak. Yani gelecek yıl enflasyon oranı yüzde 3 de yüzde 7'de olabilir.
Bu bant içinde kaldığı takdirde Merkez Bankası hedefi tutturmuş kabul edilecek.
-Gelecek yıl Para Politikası Kurulu toplantılarını bir kez daha ayda bir yapacak. Hatırlayacağınız gibi birkaç yıl FED gibi yaklaşık 45 günde bir olmak üzere yılda 8 kez kere gerçekleştirmiş ancak ekonomik faktörler çok dinamik olduğu için yetersiz kalmıştı.
- Merkez Bankası yine 2022'de zorunlu karşılıkları fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda destekleyici bir araç olarak kullanmayı sürdürecek. Ancak Rezerv Opsiyon Mekanizması tamamen sonlandıracak.
Yani bankalar TL yükümlülüklerinde döviz ve altın kullanamayacaklar.
-Buna karşın yastık altında bulunan altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılması amacıyla yurt içi yerleşiklerden toplanan işlenmiş veya hurda altın kaynaklı standart altınların zorunlu karşılık olarak tesis edilmesine devam edilecek.
- Gelecek yıl Merkez Bankası sadece yurt içi bankalarla, TL ve döviz likidite yönetimi kapsamında haftalık vadede altın ve döviz karşılığı TL kotasyon swap işlemleri ile geleneksel yöntemli swap ihaleleri gerçekleştirecek.
DALGALI KUR REJİMİ
Dalgalı kur rejimi devam ediyor yeni yılda. Doğal olarak her hangi bir kur hedefi de söz konusu değil. Merkez Bankası nezdindeki Döviz Depo Piyasasında bankalara toplam yaklaşık 50 milyar ABD doları limit ile bir hafta ve bir ay vadeli döviz likiditesi imkânı sağlanmayı sürdürecek. Bankalar, 2022 yılında da Merkez Bankası'na kendilerine tanınan limitler çerçevesinde ve 3 aya varan çeşitli vadelerde teminat döviz deposu veya altın deposu getirebilecek. 2022 yılında TCMB, rezerv biriktirme amaçlı olarak ve Türk lirası karşılığında, cevherden üretilen altın alımı işlemlerine devam edecektir.
62. 2022 yılında diğer merkez bankaları ile swap anlaşmalarının imzalanmasına yönelik görüşmelere devam edilecektir. Gerekli görüldüğünde BIST VİOP nezdindeki Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine de başvuracak Merkez Bankası. Umarım 2022 pandeminin tamamen bittiği bir yıl olur.
Yeni yılda sağlık ve mutluluk dilerim.