Bilişim teknolojileri (BT) son yıllarda ülke ekonomileri için vazgeçilmez bir araç haline gelmiştir. Dijital dönüşüm, ekonomik büyüme, istihdam artışı, inovasyon ve rekabetçilik gibi pekçok alanda büyük faydalar sağlamaktadır. Bu nedenle ülkelerin bu teknolojilere yatırım yapmaları ve stratejik olarak kullanmaları hizmet, üretim alanı gibi tüm iş kollarında ekonomik başarıları güçlendirmektedir.
Bilişim Teknolijileri(BT) bilgi toplama, depolama, işleme, iletişim ve transferini hızlandıran ve kolaylaştıran teknolojileri içeren geniş bir kavram olması nedeniyle rekabet gücü taşır. BT'nin bilgisayarlar, ağlar, veritabanları, internet, mobil teknolojiler gibi ana bileşenleri kapsamaktadır.
Dolayısıyla bu alanda ilerlemek içinde bulunduğumuz çağın gerekliliklerinin en önemli görevleridir. Bilişimde öncü olmak ekonomisi güçlü ve değeri yüksek sonuçlar anlamına gelmektedir.
YÖNETİM SÜRECİNİN ANAHTARI
Bu kapsamda iş dünyasının yönetim bilişim sistemlerine (YBS) ayrıca eğilmesi fayda sağlayacaktır. Bende bu alanda uzmanlaşmak amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesinde Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünde ikinci yüksek lisansımı yapıyorum. Yoğun çalışan kişiler için büyük fırsat olan uzaktan eğitim ile canlı verilen dersler oldukça verimli geçiyor.
Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vahap Tecim hocam ve tüm bölüm hocalarıma ayrıca teşekkürlerimi sunarım. YBS bir işyerinde yönetim süreçlerini desteklemek bilgi akışını iyileştirmek amacıyla tasarlanmış özel bilgi sistemidir. Özellikle yöneticilere karar verme süreçlerinde rehber olmak doğru yönetim modeli uygulamak için gereken bilgileri sunar. Veriyi toplama işleme depolama, karar desteği, raporlama, süreç iyileştirme, stratejik yönetim alanlarında sağladığı destek ile organizasyonun uzun vadeli hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaktadır. YBS profesyonel yönetim sürecinin anahtarıdır.
YENİ DÜZENLEME GEREKİYOR
Bilişimde yaşanan yenilikler haliyle hukuk alanında da evrilmeyi değişimleri zorunlu kılmaktadır. Yapay zeka uygulamalarının getirdiği yenilikler ve siber suçların yaygınlaşması bilişim hukukunda düzenlemeleri şart koşuyor. Bu bilinçle 19-21 ekim tarihlerinde İzmir Ticaret Odasında, Türkiye Bilişim Derneğinin organizasyonu ile 7.Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı düzenledi. Kurultayda konuşmacılar bilişim hukukuna dair önemli fikirler paylaştı. Mesela otonom bir aracın önüne çocuk ve yaşlı birlikte çıktığında otonom araç hangisine çarpacak karar hangisinden yana olacak?
Bilişim hukukunda daha çok yapılması gereken düzenleme var. Bu nedenle hukukta düzenlemeler netleşmediği ve yargı kararları ile sağlaması yapılmadığı sürece riskli ve olasılıklı işlerden uzak durmamız gerekiyor. Teknolojinin fayda sağlama boyutu üzerinden risksiz olanları ile yol almamız ülkemiz için en sağlıklı yol olacağını düşünüyorum. İnsana zarar gelecek alanlardaki yükleri bırakalım robotlar yapsın. Ancak bütunsel bir alt yapı tam oturmadan tek taraflı ilerlemek pekçok hukuksal sorununu beraberinde getirecektir. Etkileşim, bütüncül ve global bakış açısı bu manada çok önemli.