Türkiye genelinde yaklaşık 13 milyon konutun imar sorununun çözülmesi hedefiyle yapılan düzenlemenin ardından başvurular başladı.
İmar Barışı ile 40 yıllık soruna çözüm bulunuyor, vatandaş ile Devlet barışıyor helalleşiyor.
Yapı Kayıt Belgesi için müracaatlar 31 Ekim 2018'e kadar yapılacak, belge bedeli ise 31 Aralık 2018'e kadar ödenebilecek. Belge için başvurular, yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden 'Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulmasıyla yapılabilecek. Uygulama kapsamında her yapı için sadece bir Yapı Kayıt Belgesi düzenlenecek. Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyeden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınarak hesaplanacak.
İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde, başvuru ve bilgilendirme masaları kuruldu. Müdürlük, 31 Ekim'e kadar başvuruları alacak. İl Müdürü Selahattin Varan, başvuru yapan vatandaşlara yapı kullanım belgesi vereceklerini ve böylece kaçak yapıların yasal statüye kavuşacağını söyledi.
YERİNDE BİLGİLENDİRİYORUZ
İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, imar düzenlemesi kapsamında, başvuruları almaya başladı. Müdürlüğün Bayraklı ilçesinde bulunan binasında oluşturulan başvuru merkezinde, 150 personel görev yapıyor. Burada imara aykırı yapıların yasal statüye kavuşması için yapı kullanım belgesi veriliyor. Vatandaşlar, kurum merkezinde 25 masada hafta sonu dahil çalışmakta, yöneticiler mahallelere kadar gidip bilgilendirme yapmakta.
İmar barışına dair kurum dışında da vatandaşları bilgilendirici çalışmalar yaptıklarını söyleyen Selahattin Varan, "İlçelerdeki tapu müdürlükleri ve kaymakamlıklarla görüştük. Mahalle muhtarları ve mahalle sakinleri ile program yapacağız. 5 gün içerisinde tüm mahalle sakinlerini ve muhtarları yapacağımız toplantılar ile bilgilendireceğiz" dedi.
ELEKTRİK, SU, DOĞALGAZ
İzmir'de 1 milyon 250 bin civarında yapının düzenlemeden faydalanacağını söyleyen Selahattin Varan, "Cumartesi ve pazar günü de dahil çalışılacak. Mesai sınırlaması getirmeyeceğiz. Kaçak yapılar, ruhsata aykırı yapıların yasallaşması için yapı kullanım belgesi vereceğiz. Böylece, vatandaşlar bu belge ile evine elektrik, su, doğal gaz alabilecek. Banka ile ilgili konularda sorun yaşamayacak" dedi.
Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında e-Devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun "Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan" başlıklı 206'ıncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulacak.
Belge düzenlenmesi safhasında yalan ve yanlış beyanda bulunulan husus Yapı Kayıt Belgesi bedelinin eksik olarak hesaplanmasını sağlamışsa, eksik alınan bedel, ilgilisinden alınacak. Bunun ödenmemesi halinde verilmiş olan Yapı Kayıt Belgesi iptal edilecek ve daha önce yatırılmış bedel iade edilmeyecek.
Son söz; 40 yıllık soruna çözüm bulunması devlet ile vatandaşın barışması helalleşmesi çok olumlu. İzmir Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün gerek kurum merkezinde kurduğu sistemle ve gereke kaymakamlıklarda ve bizzat mahallere kadar gidip vatandaşı bilgilendirmesi örnek bir hizmet anlayışı sergilemektedir.